| Druh houby | Vhodná kuchyňská úprava | Způsob konzervace |
| Bedla vysoká a bedla červenající | klobouk k opékání, smažení, plnění do houbových směsí | nevhodná |
| Čirůvka fialová | nejlépe ve směsi hub, dušená | naložené ve sladkokyselém nálevu |
| Čirůvka májovka | dušená, do omáček, karbanátky | všechny úpravy |
| Holubinka olivová, mandlová | všechny úpravy | všechny kromě sušení |
| Holubinka odbarvená | dušená, do směsí | všechny kromě sušení |
| Hlíva ústřičná | polévky, omáčky, po předvaření smažená jako řízek | naložená na sladkokyselo |
| Hřib borový, hřib dubový | všechny úpravy | všechny úpravy |
| Hřib hnědý, hřib plstnatý | všechny úpravy | všechny úpravy |
| Hřib smrkový | všechny úpravy | všechny úpravy |
| Hřib dutonohý | kloboučky do polévek, omáček, smažené, ve směsi s vejci | kloboučky na sušení, ve sladkokyselém nálevu |
| Hřib kovář | všechny úpravy | sušení |
| Hřib žlutomasý | mladé kloboučky do polévek, omáček, směsí, karbanátků | nevhodný |
| Hřib strakoš | do polévek, omáček, směsí | všechny úpravy |
| Klouzek sličný | na dušení, zapékání, do omáček | naložený na sladkokyselo |
| Klouzek obecný | na dušení, zapékání, do omáček | všechny úpravy |
| Klouzek zrnitý, ovčí | všechny úpravy | všechny úpravy |
| Kotrč kadeřavý | na dušení, do polévek, omáček, do směsí | všechny úpravy |
| Kotrč březový | všechny úpravy | všechny úpravy |
| Křemenáč borový | všechny úpravy | všechny úpravy |
| Křemenáč osikový | všechny úpravy | všechny úpravy |
| Kozák kapucínek | mladé plodnice na dušení, do směsí, starší plodnice nevhodné | nevhodný |
| Límcovka obrovská | všechny úpravy | všechny úpravy |
| Límcovka obecná | polévky, omáčky, na dušení | naložená na sladkokyselo |
| Muchomůrka růžovka (masák) | všechny úpravy | naložená na sladkokyselo |
| Opěnka měnlivá | na dušení, do směsí | nevhodná |
| Pýchavka obecná | jen mladé plodnice do polévek, msěsí, na smažení jako řízky, s vejci | naložená na sladkokyselo ve směsi |
| Ryzec pravý | do polévek, omáček, směsí | naložený na sladkokyselo |
| Slizák mazlavý | klobouky do směsí, na dušení | naložený na sladkokyselo |
| Sluka svrasklá | na dušení, pečení, do směsí | naložením do soli |
| Smrž obecný | všechny úpravy | všechny úpravy |
| Špička obecná (travní) | jen mladé kloboučky na dušení, do směsí, do polévek apod. | na sušení |
| Václavka obecná | jen mladé kloboučky, do polévek, omáček, směsí | naložená na sladkokyselo |
| Žampion lesní | polévky, omáčky, na dušení, do směsí | nepoužívá se |
| Žampion ovčí | všechny úpravy | naložený na sladkokyselo, sušený |
| Žampion polní | všechny úpravy | naložený na sladkokyselo, sušený |