Dobrehouby.cz
E-shop na sušené houby, lanýže a potravinové doplňky z hub.

                                        Recepty z Křemenáče

 

                                         Tousty z křemenáčů

500 g křemenáčů, 8 plátků toustového chleba, olej nebo tuk na smažení, 1 cibule, 3 vejce, plnotučná nebo pikantní hořčice dle chuti, hladká mouka podle potřeby, sůl dle chuti.

Křemenáče očistíme, hlavičky otřeme vlhkým hadrem a nohy oškrábeme nožem. Nakrájíme na plátky asi 1 cm silné. Osolíme, slabě posypeme hladkou moukou a spolu s oloupanou a na kolečka nakrájenou cibulí osmažíme na tuku nebo oleji. Šťávu, kterou houby pustí vydusíme a osmažené plátky klademe na tousty, které jsme předtím slabě potřeli hořčicí. Z vajec usmažíme omeletu, osolíme ji, naporcujeme na tvar toustů a položíme na plátky křemenáčů a ozdobíme usmaženou cibulkou. 

 

                                        Křemenáče v marinádě

600 g křemenáčů, 5 stroužků česneku, 100 ml olivového oleje, 100 ml červeného vína, sůl, mletý pepř, citronová šťáva dle chuti.

Očištěné křemenáče nakrájíme na plátky silné asi 4 mm. Do misky vlijeme olej a smícháme ho s prolisovaným česnekem a červeným vínem. Houby opepříme a rozložíme do misky s olejem a necháme odpočinout asi 2 hodiny v lednici. Potom je opatrně naskládáme na rozehřátou pánev, podlijeme olejem smíchaným s česnekem a vínem a osmažíme. Když jsou na jedné straně osmažené otočíme je, pokapeme citronovou šťávou a osolíme. Hodí se jako příloha k minutkám z masa.

 

                                     Křemenáčové krokety s rýží

150 g křemenáčů, 250 g vařené rýže, 30 g másla, 30 g hladké mouky, mléko a strouhanka podle potřeby, voda na uvaření hub, olej na smažení, sůl, mletý pepř dle chuti.

Houby uvaříme doměkka v mírně osolené vodě a nakrájíme je nadrobno. Z másla a mouky umícháme světlou jíšku, přidáme tolik mléka, abychom umíchali krém. Do krému vmícháme houby s rýží, osolíme, opepříme a ze vzniklé hmoty vytvoříme kuličky, které obalíme ve strouhance a smažíme je na rozpáleném oleji.

 

                                               Ovar z křemenáčů

600 g křemenáčů osikových (větší hlavy), voda na uvaření hub, hořčice podle chuti, strouhaný křen, sůl dle chuti.

Houby očistíme, hlavy i nohy nakrájíme na proužky tenké asi 5 mm. Ihned po nakrájení dáme plátky hub do vroucí osolené vody a vaříme je asi 10 minut. Podáváme s chlebem, hořčicí a křenem.

 

                                             Pečenáče z křemenáčů

několik větších křemenáčů březových, 1 vejce, cibule, olej na smažení, hladká mouka a strouhanka na obalení, 250 ml octa 8%, 1 litr vody, 8 kostek cukru, sůl, bobkový list, celý pepř, nové koření dle chuti.

Nohy i hlavy křemenáčů očistíme, nakrájíme je na plátky silné asi 8 mm, obalíme je v mouce, rozšlehaném vajíčku, strouhance a na rozpáleném oleji je opečeme po obou stranách. (obalení můžeme ve vejíčku a strouhance i 2x opakovat). Opečené a vychladlé řízky hub naskládáme do sklenice jako okurky, přidáme kolečko cibule, 1 bobkový list, 3 kuličky pepře, 3 kuličky nového koření a zalijeme lákem, který jsme připravili z 1 litru vody, 250 ml octa, 8 kostek cukru a 2 lžiček soli. Sklenici zavíčkujeme a sterilujeme asi 20 minut při teplotě 100 °C.

 

 

PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY!

Vložit recept ZDE.