Dobrehouby.cz
E-shop na sušené houby, lanýže a potravinové doplňky z hub.

                              Recepty z Šupinovky nameko

                              

                             Omáčka z Šupinovky nameko

500 g plodnic houby, 1 lžíce hladké mouky, 150 ml zakysané  smetany, 20 g másla, šťáva z citronu, drcený kmín, pepř, sůl.

Plodnice šupinovky omyjeme, větší plodnice nakrájíme, menší nikoli a spolu s citronovou šťávou, kmínem a solí dusíme po dobu 15 minut. Potom zahustíme hladkou moukou a  přidáme smetanu. Dokonale vymícháme a 10 minut vaříme. Podáváme samostatně nebo k hovězímu masu. Na rozdíl od omáček z ostatních hub má omáčka z šupinovky světle žlutou barvu a vlivem vydušeného slizu má omáčka hustou konzistenci...

                            

                            Crostini s Šupinovkou nameko

200 g Šupinovky nameko, 1 šalotka, 1 stroužek česneku, 4 lžíce olivového oleje, sůl, pepř, 1 chléb Ciabatta.

Šupinovky očistíme a nakrájíme na malé kousky.Také šalotku nakrájíme nadrobno a společně osmažíme na olivovém oleji. Okořeníme solí a pepřem (nejlépe přímo s příručního mlýnku). Chléb nakrájíme na 1 cm krajíčky a dáme péct do trouby. Stroužek česneku oloupeme a tousty natřeme. Ještě teplé houby pak rozdělíme na tousty. Crostini se podávají jako předkrm nebo jako zákusek při párty.

 

                           Bramborový salát s Šupinovkami

600 g vařených brambor, 150 g šupinovek ve sladkokyselém nálevu, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 cibule, 1/8 nálevu z hub, 3 lžíce oleje, lžička cukru, 1 - 2 lžíce octa, sůl.

Brambory nakrájíme na kostičky, k nim přidáme pokrájené houby, nadrobno nakrájenou cibuli a nasekaná vejce. Připravíme si zálivku z nálevu z hub, oleje, cukru, soli, popřípadě přikyselíme octem a zalijeme jí salátovou směs a lehce promícháme. Podáváme jako přílohu.

 

                 Šupinovky na smetaně na způsob telecích plíček

800 g šupinovek, 130 g másla, 80 g cibule, sůl, 40 g hledké mouky, lžička cukru, lžička citronové šťávy, 250 ml vývaru (masox), pažitka.

Na rozehřátém másle zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme na nudličky nakrájené houby, a asi 15 minut dusíme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, postupně ji podléváme smetanou a vývarem a za stálého míchání ji do hladkosti povaříme. Do hotové omáčky vložíme podušené houby, osolíme, okyselíme a přisladíme a ještě krátce povaříme. Podávejme s brambory vařenými na loupačku nebo s knedlíkem.

 

                                          Šupinovkové kotlety

500 g plodnic šupinovek, 3 rohlíky, 1/8 mléka, 3 vejce, sůl, olej, strouhanka.

Houby jemně nakrájíme a podusíme. Rohlíky namočíme do mléka, rozmělníme a smícháme s houbami. Přidáme vejce, sůl a zamícháme. Utvoříme placičky va tvaru kotlet. Obalíme v jemné strouhance a osmažíme po obou stranách. Podáváme s bramborovou kaší. Obložíme čerstvou zeleninou.

 

                                 Houbové lívanečky z Šupinovkové

300 g hub šupinovek, ořech másla, 3 vejce, sklenice mléka, sůl, mletý bílý pepř, špetka prášku do pečiva, hladká mouka dle potřeby, olej na smažení.

Kloboučky nakrájíme na kousky, propláchneme na sítku a necháme okapat. Rozpustíme máslo na pánvi a houby na něm podusíme, pak je posolíme a dokořenímem pepřem. z mléka, prášku do pečiva, špetky soli, vajec a hladké mouky vypracujeme metlami hladké těsto jako na lívance. Rozpálíme olej na pánvi a těsto smícháme s podušenými houbami. Lívanečky smažíme z obou stran. Podáváme horké s pikantním zeleninovým salátem.

 

 

PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY!

Vložit recept ZDE .