Dobrehouby.cz
E-shop na sušené houby, lanýže a potravinové doplňky z hub.

                                            Recepty z bedly

 

                                          Bedle s višněmi

10 klobouků bedel, 500 ml čerstvé nebo kompotové šťávy z višní, mouka, 2 lžíce mléka, 150 g tvrdého sýra, 2 vejce, sůl, špetka mletého muškátového oříšku.

Očištěné klobouky bedel namočíme asi na 1 hodinu do šťávy z višní, do které jsme přidali špetku mletého muškátového oříšku. Potom je necháme okapat a obalíme v těstíčku z vajec, mouky, mléka a jemně nastrouhaného tvrdého sýra. Usmažíme je po obou stranách dorůžova. Podáváme s bramborovou kaší a višňovým kompotem.

 

                                       Opilé jahody s houbami

150 g plátkového eidamského sýra, 250 g jahod, 50 g slaniny, 300 g bedly jedlé, 200 ml koňaku, 2 vejce, toustový chléb, sůl a pepř, zelená petrželka.

Jahody naložíme na několik hodin do koňaku. Z hub, nejlépe z bedel nebo jiných hub s jemnou chutí, připravíme nádivku. Očištěné houby osolíme, udusíme na nasekané slanině, zahustíme vejci, okořeníme a přidáme nasekanou zelenou petrželku. Teplou nádivku zabalíme do plátku sýra, ozdobíme jahodymi a upevníme párátkem. Podáváme na plátku toustového chleba.

 

                                    Bedlová znojemská omáčka

500 g bedel, 50 g slaniny, trocha mouky, 1,25 dl smetany, kečup, sladká paprika, sůl, okurky.

Bedly udusíme ve vlastní šťávě, osolíme, přidáme sladkou papriku a drobně nakrájenou slaninu. Když se houby vydusí, přidáme trochu vody a šťávu zjemníme smetanou, do které přimícháme trochu mouky a kečupu. Do hotové omáčky zamícháme nadrobno nakrájené sladkokyselé okurky. Jako přílohu podáváme brambory.

 

                                            Krůtí bedlový guláš

400 g bedel, 600 g krůtího masa (z prsou nebo stehen), 400 g cibule, 300 g vývaru z masoxu, 200 ml červeného vína, 100 ml sladké smetany, 50 g másla, 30 g hladké mouky, sůl, mletý pepř, sladká mletá paprika dle chuti, špetka tymiánu.

Na rozehřátém másle osmažíme drobně nakrájenou cibuli dozlatova. Přidáme na hranolky nakrájené maso, krátce opečeme, přidáme očištěné a nakrájené houby a orestujeme. Zaprášíme moukou a za stálého míchání opražíme. Podlijeme vývarem a vínem, osolíme, opepříme, přidáme špetku tymiánu a půl lžičky mleté papriky a dusíme doměkka. Nakonec přidáme smetanu a necháme přejít varem. Vhodno přílohou jsou knedlíky, rýže i brambory.

 

                                    Bedly zapečené v sýrovém těstě

500 g bedel, 150 ml smetany, 6 vajec, 150 g sýra na strouhání, máslo na smažení a na vymazání pekáče, sůl, mletý pepř, pažitka dle chuti.

Očištěné a vlhkým hadrem otřené kloboučky bedel jemně osolíme, opepříme a na másle dusíme asi 10 minut. Potom je vložíme do vymyzaného pekáčku a zalijeme je smetanou, ve které jsme předtím rozšlehali vejce a strouhaný sýr. Ve středně vyhřáté troubě zapečeme dozlatova. Podáváme s bramborovou kaší ozdobenou nasekanou pažitkou.

 

                                                  Bedly s pórkem

350 g bedel, 300 g pórku, 250 g brambor, 50 g másla, 4 vejce, voda na vaření brambor, sůl, mletý kmín dle chuti.

Na rozehřáté máslo dáme očištěné a nakrájené bedly, očištěný a na kolečka nakrájený pórek, osolíme, okmínujeme a dusíme doměkka. Brambory oloupeme, nakrájíme a v mírně osolené vodě uvaříme. Smícháme s houbami, vložíme do zapékací misky a zalijeme rozšlehanými osolenými vejci a v rozehřáté troubě zapékáme asi 20 minut.

 

 

PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY!

Vložit recept ZDE.