Dobrehouby.cz
E-shop na sušené houby, lanýže a potravinové doplňky z hub.

                                       Recepty z Ryzců

 

                                       

                                       Omáčka z ryzců

 350 g ryzců pravých, 3 lžíce másla, lžíce hladké mouky, sůl, pepř, 1/2 kostky masoxu, citrónováťáva, kelímek kysané smetany.

Houby očistěte, pokrájejte a poduste na másle. Ke konci dušení zakápněte citrónovou šťávou a mírně osolte. Zvlášť připravte světlou jíšku, zalijte vroucí vodou, umíchejte hustou omáčku a přidejte masox. Opepřete, přidejte podušené ryzce a zahustěte smetanou. Ryzce jsou výtečné s čerstvým bílým pečivem a se skleničkou vychlazeného vína.

 

                                       Polévka z ryzců

 600 g čerstvých ryzců pravých, 60 gmásla, 3 lžíce hladké mouky, 100 g zelených starilovaných fazolek, 2 l masového vývaru(může být z masoxu), sůl, pepř, petželka.

Ryzce očistěte a nakrájejte. Poduste je na másle do měkka. Zaprašte moukou, rozmíchejte a postupně podlévejte vývarem. Polévku nechte dostatečně provařit, na závěr přidejte šikmo nakrájené fazolky. Osolte, opepřete a ozdobte petrželkou.

 

                                           Ryzci v rýži

350 g ryzců pravých, 400 g uvařené rýže, 1 větší cibule, 4 vejce, 50 ml mléka, 100 g sýra na strouhání, olej dle potřeby, voda na uvaření rýře, sůl, mletý pepř, mletý kmín, majoránka dle chuti.

V kastrole, jehož dno jsme zalili olejem, zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme očištěné a nakrájené ryzce a dusíme je do úplného změknutí. Potom přidáme uvařenou rýži, osolíme, opepříme, okmínujeme a vše dobře promícháme. Vejce rozšleháme s mlékem a půl lžičkou majoránky a nalijeme na rýži s ryzci a necháme ztuhnout. Před podáváním každou porci posypeme nastrouhaným sýrem.

 

                                            Lečo z ryzců

200 g ryzců, 500 g paprik, 500 g rajčat, 3 velké cibule, 4 vejce, 250 g dietního salámu, olej dle potřeby, voda na spaření rajčat, sůl, mletý pepř dle chuti.

Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěné, pokrájené houby omyté, jádřinců zbavené a na proužky nakrájené papriky, osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou. Ve vroucí vodě spaříme rajčata, oloupeme je, pokrájíme a přidáme je k houbám a paprikám a společně vše dusíme. Po 20ti minutách dušení přidáme na malé kostičky pokrájený salám a vše dusíme doměkka. Potom přidáme vejce a mícháme je do zhoustnutí. Podle potřeby osolíme. Vhodnou přílohou je čerstvý chléb.

 

                                  Bramborové knedlíky s ryzci

400 g ryzců smrkových, 500 g brambor - den předem uvařených ve slupce, 50 g hrubé mouky, 80 g krupice, 4 vejce, 100 ml mléka, 40 g másla, 1 cibule, olej dle potřeby, voda na vaření knedlíků, sůl, mletý pepř, mletý kmín dle chuti.

Brambory oloupeme, nastrouháme, přidáme mouku, krupici a 2 vejce rozšlehaná v mléce, rozehřáté máslo, osolíme a vypracujeme bramborové těsto, z kterého vyválíme podlouhlou šišku a nakrájíme ji na stejně velké válečky. Na rozpáleném oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme očištěné a nakrájené houby, osolíme, opepříme, pokmínujeme a dusíme až se vydusí téměř všechna voda. Potom vmícháme zbylá rozšlehaná vejce a za stálého míchání necháme zhoustnout. Z těsta tvoříme placičky, naplníme je houbovou směsí a vytvarujeme knedlíky, které vhazujeme do vroucí osolené vody. Vaříme za občasného promíchání asi 10 minut. Vhodnou přílohou je dušené zelí, špenát nebo je můžeme potřít máslem a posypat smaženou cibulkou.

 

                                          Kaviár z pravých ryzců

500 g ryzců pryvých, 2 větší cibule, 50 g sádla, 3 stroužky česneku, olej dle potřeby, sůl, mletý pepř, citronová šťáva dle chuti.

Ryzce očistíme, nakrájíme nadrobno a na rozpáleném sádle smažíme tak dlouho, až se voda úplně vydusí. Ke konci dušení musíme houby stále míchat. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme k ní houby a dusíme tak dlouho, až jsou houby úpně měkké. Houby necháme vychladnout, osolíme je, opepříme, pokapeme několika kapkami citronové šťávy a umeleme je s česnekem na masovém strojku. Kaviár je vhodný jako příloha k pečeným rybám, k pečenému masu, ale je možné mazat ho i na teplé toasty nebo použít kaviár jako samostatný pokrm.

 

                                          Krůtí řízky plněné ryzci

4 středně velké nebo 8 menších ryzců pravých, 4 krůtí řízky, 1 menší pórek, 1 menší vařená mrkev, 1 houska, 50 g hladké mouky, 50 g másla, 50 ml mléka, 2 vejce, strouhanka dle potřeby, olej na smažení, voda na podlití, sůl, petrželka, majoránka, muškátový oříšek dle chuti.

Housku nakrájíme na kousky, pokropíme mlékem a necháme vsáknout. Na polovině másla osmahneme očištěné a nadrobno nakrájené ryzce. Zalijeme rozšlehanými vejci a umícháme řídkou, kašovitou směs, kterou vlijeme na housku. Přidáme nakrájenou mrkev, osolíme, okořeníme špetkou majoránky a na špičku nože strouhaným muškátovým oříškem. Vše dobře promícháme. Je-li nádivka příliš řídká, přidáme po lžících strouhanku. Krůtí řízky omyjeme, osušíme, osolíme, posypeme drobně nasekanou petrželkou a na polovinu masa poklademe nádivku. Pak maso přeložíme, okraje naklepeme a spojíme jehlami nebo párátky. Řízky jemně posypeme moukou, vložíme do kastrolu vymaštěného olejem. Po obou stranách zprudka a krátce osmahneme, posypeme drobně nakrájeným pórkem, podlijeme vodou a dusíme do úplného změknutí masa. Během dušení ještě podléváme a řízky několikrát obrátíme. Vhodnou přílohou jsou vařené nebo pečené brambory.

 

 

PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY!

Vložit recept ZDE.