Dobrehouby.cz
E-shop na sušené houby, lanýže a potravinové doplňky z hub.

 

                                              Sušené houby

 

Tento způsob konzervace patří mezi nejstarší a nejbezpečnější. K sušení se používají především hřibovité houby, křemenáče, kozáky, lišky, bedla vysoká a červenající, shiitake, hlíva ústřičná, žampiony, ucho Jidášovo a mnoho dalších. Při této konzervaci houby takřka neztrácejí svoji chuť ani aroma. Houby před krájením na plátky nemyjeme ani neloupeme. Červivé houby raději nesušíme. Z jednoho kilogramu čerstvých hub získáme 100 – 120 g hub sušených.

Sušení se provádí při mírném proudění teplého vzduchu maximálně do 50o C. Houby s léčivými účinky při max. 40o C. Nejvhodnější k sušení jsou domácí sušičky s regulovaným nastavením teploty i proudění vzduchu. V praxi se k dosušení často využívá pece, kamen, ale i ústředního topení, nad které se nakrájené houby zavěsí. Houby musí být dobře očištěné, na plátky nakrájené (2 – 4 mm) a volně rozložené. Vhodné jsou k tomu rámy se silonovým pletivem - aby vzduch mohl proudit ze všech stran. Houby se také mohou napichovat na dřevěné a železné jehly, nebo na režnou nit jako korálky. Sušíte-li houby venku nebo na půdě, nezapomeňte je ráno a večer schovat, aby nenasály vlhkost při ranních a večerních oparech. K sušeným houbám je důležité zamezit přístup prachu a domácích mazlíčků, chlupy do jídla nepatří :-). Při krájení a sušení hub je užitečné používat pokrývku hlavy. Stejně tak v zimě při přípravě bramboračky. Nebudete věřit, kolik vlasů Vám během krájení vypadlo :-).

Dobře usušené houby nejsou zčernalé, lepkavé, elastické, nedrolí se a měly by chrastit.

Po usušení houby ještě jednou zbavíme nečistot, zplesnivělé houby vyhodíme a nedosušené houby ještě strčíme na 1 minutu do mírně vyhřáté trouby.

Skladujeme v hermeticky uzavíratelných dózách na suchém místě. Pokud se v průběhu skladování dostane k houbám vzdušná vlhkost, je velké nebezpečí, že Vám houby zplesnivějí nebo že se do hub dají moli, takže plátěné pytlíky nejsou tou správnou volbou!

Tip: Pokud máte během roku volno v mrazáku, tak tam budou Vaše sušené houby v hermeticky uzavřeném obalu (možno i PE sáček) zcela ochráněny.

Použití: Před použitím se doporučuje nejdříve houby oprat a namočit na 2 hodiny (nejlépe přes noc) do vody nebo mléka (na 20 g sušených hub asi 200 ml tekutiny). Nabobtnané houby necháme okapat a dále je upravujeme jako čerstvé. Sušené houby by měly vždy projít varem.

10 g sušených hub vydá asi za 100 - 140 g hub čerstvých.