Dobrehouby.cz
E-shop na sušené houby, lanýže a potravinové doplňky z hub.

                                         Recepty z Kačenky české

 

                                       Kačenky na topinkách

350 g kačenek českých, 200 ml mléka, 1 vejce, 80 g hladké mouky, olej nebo tuk na smažení, sůl, mletý pepř, muškátový květ dle chuti.

Kačenky očistíme připravíme těsto na obalení. V mléce rozšleháme vejce a přidáme mouku, ale pozor, aby těstíčko nebylo příliš řídké. Osolíme, přidáme špetku pepře, muškátový květ a dobře rozšleháme vidličkou. Do takto připraveného těstíčka namáčíme celé hlavičky kačenek a podélně na polovinurozříznuté třeně. Po obalení zvolna opékáme na tuku či oleji dozlatova. Opečené kačenky můžeme podávat samotné s pečivem, nebo jako hlavní chod s brambory ozdobenými nadrobno rozsekanými, natvrdo uvařenými vajíčky a petrželkou, omaštěnými máslem.

 

                                           Zabalené kačenky

500 g kačenek českých, 250 ml mléka, 250 ml vody, 2 vejce, hladká mouka, olej a máslo na smažení, sůl dle chuti.

V mléce zředěném vodou rozmícháme 1 vejce, osolíme a přidáme tolik mouky, aby vzniklo těsto vhodné hustoty pro přípravu palačinek. Těsto necháme asi 20 minut odpočinout. Mezitím na másle podusíme drobně nakrájené osolené kačenky. Když jsou houby měkké, přidáme druhé vejce, zamícháme a necháme vychladnout. Z odleželého těsta upečeme na oleji tenké palačinky. Palačinky pomažeme připravenou náplní z kačenek a srolujeme. Před podáváním můžeme palačinky naskládat do ohnivzdorné misky a krátce prohřát ve vyhřáté troubě, aby před podáváním byly všechny teplé.

 

                                               Kačenkový salát

400 g kačenek českých, 100 ml vody, 2 lžíce octa 8%, lžíce oleje, sůl dle chuti, voda na uvaření hub.

Kačenky očistíme a celé vaříme v mírně osolené vodě doměkka. Vaření trvá asi 25 až 30 minut. Měkké houby necháme vychladnout a podélně je nakrájíme na válečky dlouhé asi 1 cm. Zalijeme je vodou, smícháme s olejem a octem a podle chuti osolíme.

 

                                               Kačenkový štrůdl

400 g kačenek českých, 300 g polohrubé mouky, 250 g hery, 200 g bílého nízkotučného jogurtu, 150 g šunky, 100 g mandlí, 2 vejce, 30 g másla, sůl, sezamové semínko dle chuti.

Kačenky očistíme nakrájíme nadrobno a na rozehřátém másle je mírně osolené dusíme ve vlastní šťávě doměkka. Do měkkých hub vmícháme bílky a necháme je srazit. Směs odstavíme. Z mouky, hery a jogurtu připravíme těsto, které necháme hodinu odpočinout. Potom z něj vyválíme tenkou placku, potřeme ji houbami, posypeme nadrobno nakrájenou šunkou, spařenými, oloupanými a nadrobno rozsekanými mandlemi. Placku svineme do štrůdlu a přeneseme ji na plech pokrytý pečícím papírem. Štrůdl potřeme rozukvedlanými žloutky, posypeme sezamovým semínkem a upečeme ve vyhřáté troubě dozlatova.

 

                                     Kačenkové knedlíky - špekové

300 g kačenek českých, 8 rohlíků, 250 ml mléka, 150 g špeku, 1 vejce, 60 g hrubé mouky, 20 g strouhanky, 60 g sádla, 1 cibule, sůl, mletý pepř dle chuti.

Cibuli očistíme, nakrájíme nadrobno a zpěníme na rozehřátém sádle. Přidáme na kostičky nakrájené rohlíky, osmažíme je dokřupava a necháme vychladnout. Na vychladnuté rohlíky nalijeme mléko, ve kterém rozkvedláme vejce, osolíme, opepříme a necháme asi půl hodiny odpočinout. Špek nakrájíme na kostičky, rozškvaříme na pánvi, přidáme očištěné a nakrájené kačenky a podusíme asi čtvrt hodiny. Houby přidáme k houskám, přisypeme mouku a strouhanku a dobře promícháme. Ze směsi vytvoříme menší kulaté knedlíky, které vaříme asi 10 minut v osolené vodě. Jako příloha může být například dušená zelenina.

 

 

PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY!

Vložit recept ZDE.