Dobrehouby.cz
E-shop na sušené houby, lanýže a potravinové doplňky z hub.

                                            Recepty z Klouzků

 

                                            Klouzkový paprikáš

500 g klouzků, 2 lžíce másla, 2 cibule, voda na podlití, 2 lžíce hladké mouky, 200 ml kysané smetany, sůl, lžička mleté sladké papriky dle chuti.

Očištěné klouzka nakrájíme na větší kousky a vhodíme do kastrolu, kde jsme na másle dozlatova osmažili cibuli. Osolíme, přidáme mletou papriku, podlijeme podle potřeby vodou podusíme doměkka. Nakonec přidáme smetanu, ve které jsme rozkedlali hladkou mouku a povaříme tak dlouho, aby mouka nezůstala syrová. Vhodnou přílohou jsou kynuté knedlíky a vařené hovězí nebo drůbeží maso.

 

                                                Pirohy z klouzků

500 g klouzků, 2 balíčky listového těsta, 50 g slaniny, 50 ml mléka, 1 houska nebo rohlík, 2 vejce, 1 cibule, hladká mouka na posypání válu, lžíce sezamových semínek, sůl dle chuti, lžíce zelené petrželky, sušená bazalka dle chuti, 2 žloutky na potření.

Na pánvi vyškvaříme nadrobno nakrájenou slaninu, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme zesklovatět. Vmícháme očištěné a nakrájené houby a dusíme asi 15 minut. V misce necháme houby vychladnout a potom přidáme nakrájenou housku, sekanou petrželku a lžičku sušené bazalky. Vajíčka rozšleháme s mlékem a přidáme také do misky a vše důkladně promícháme. Na pomoučeném vále rozválíme listové těsto a z placky vykrajujeme čtverečky o velikosti asi 8 x 8 cm. Na každý z nich položíme lžičku houbové náplně, překlopíme a okraje pevně přitiskneme k sobě. Pirohy přendáme na plech, vidličkou je na vrchní části propíchneme, potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme sezamovým semínkem. V troubě upečeme dozlatova. Dobré jsou ještě teplé. Mohou být jako příloha k zeleninovým salátům.

 

                                                   Klouzci v zelí

500 g klouzků, 1 kg hlávkového zelí, 1 cibule, 1 kyselá okurka, 50 ml sladkého kečupu, 60 g strouhanky, 60 g másla, 1 lžička cukru, voda na podlévání, voda na uvaření hub, 2 lžíce octa 8%, sůl, mletý pepř, bobkový list, celý kmín dle chuti.

Polovinu másla roztavíme v hrnci a přidáme očištěné a nastrouhané zelí. Pokapeme octem, posolíme, pokmínujem, podlijeme vodou a dusíme pod poklicí 15 minut. Pak přidáme kečup, nakrájenou kyselou okurku, cukr, 1 bobkový list, osolíme, opepříme a dusíme dalších 15 minut. Klouzky očistíme, oloupeme hlavičky a vaříme asi 10 minut v mírně osolené vodě. Potom je necháme okapat, nakrájíme na plátky a osolené a opepřené podusíme na druhé polovině másla také 10 minut. Polovinu udušeného zelí rozložíme do pekáče nebo zapékací misky, pokryjeme ji houbami a druhou polovinu zelí, posypeme strouhankou a do vyhřáté trouby dáme zapéct.

 

                                                Slanečci s klouzky

 400 g klouzků, 8 slanečků, 2 cibule, 30 g másla, 4 lžičky sekané petrželové naťe, sůl dle chuti.

Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme ji na rozehřátém másle. Přidáme očištěné a na menší kousky nakrájené houby, osolíme a udusíme doměkka. Na každý talíř položíme 2 slanečky, obložíme je houbami a posypeme sekanou petrželkou.

 

 

PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY!

Vložit recept ZDE.