Dobrehouby.cz
E-shop na sušené houby, lanýže a potravinové doplňky z hub.

                       Recepty z Muchomůrky růžovky - Masáka

 

                                Jednoduchá masáková polévka

300 g masáků, 60 g másla, 60 g mouky, 1 kostka masoxu, 1 litr vody, sůl, mletý pepř, mletý lmín dle chuti.

Máslo rozehřejeme, přidáme mouku a umícháme světlou jíšku, Zlijeme ji litrem vody, přidáme očištěné a na proužky nakrájené masáky, masox, osolíme, okmínujeme, opepříme a vaříme až masáci změknou.

 

                                           Masáci na slanině

600 g masáků, 80 g prorostlé slaniny, 200 ml vývaru, 1 větší cibule, zelená petrželka a pažitka dle chuti.

Nakrájenou slaninu rozškvaříme na pánvi, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a osmažíme ji. Očištěné masáky nakrájíme na silnější plátky a vložíme je na cibulku. Na prudkém ohni je opečeme (pustí-li houby větší množství vody, částečně ji vydusíme). Potom oheň zmírníme, přidáme nasekanou petrželku, pažitku, osolíme, a dusíme doměkka. Během dušení podléváme vývarem. Vhodnou přílohou je dušená rýže nebo vařené brambory.

 

                                            Perkelt z masáků

600 g masáků, 50 g špeku, 2 větší cibule, 2 lžíce hladké mouky, 100 ml vody, 1 litr vývaru z masoxu, 50 ml rajského protlaku, sůl, mletý pepř, celý kmín dle chuti, lžička mleté sladké papriky.

Masáky očistíme, opláchneme pod tekoucí vodou a nakrájíme na krátké plátky asi 1 cm silné. Můžou být i silnější. Očištěnou a nadrobno nakrájenou cibulku zpěníme na drobně nakrájeném špeku nebo slanině. Přidáme houby, posolíme, opepříme, mírně pokmínujeme a dusíme pod pokličkou asi 15 minut. Přidáme lžičku mleté papriky (podle chuti může být i špetka pálivé), rajský protlak, podlijeme vývarem a pod pokličkou dusíme tak dlouho, až jsou houby měkké. Nakonec přidáme 100 ml vody, ve které jsme rozkvedlali hladkou mouku a za stálého míchání ještě trochu povaříme. Vhodnou přílohou jsou kynuté knedlíky, rýže a vařené hovězí nebo kuřecí maso.

 

                                     Masákový segedínský guláš

500 g masáků, 250 g kysaného zelí, 1 litr masového vývaru, 250 ml kysané smetany, 2 cibule, krupicový cukr, ocet 8%, olej na smažení, hladká mouka na zahuštění, sůl, drcený kmín, mletý pepř, mletá sladká paprika.

Na rozpáleném oleji osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli a přidáme masáky očištěné a nakrájené na kousky. Houby osolíme a podusíme asi 10 minut pod pokličkou. Potom přidáme zelí, které jsme nechali okapat v cedníku a pokrájeli nadrobno. Dále přidáme papriku a kmín a vše dusíme asi 20 minut. Hladkou mouku si rozmícháme v masovém vývaru a vlijeme k houbám a zelí, krátce povaříme a přidáme smetanu, kterou vaříme již jen 1 minutu a odstavíme. Podle potřeby dochutíme cukrem a octem. Segedínský guláš podáváme s houskovým knedlíkem.

 

                                         Masákové telecí závitky

4 velké nebo 8 menších masáků, 600 g telecí kýty, 4 plátky šunky, 100 ml světlého piva, 50 g másla, 1 cibule, olej na smažení, sůl, mletý pepř, mletý kmín, tymián dle chuti.

Na pánvi s několika lžícemi oleje mírně osmažíme očištěné, osolené a pokmínované celé hlavy masáků po obou stranách. Telecí kýtu nakrájíme na čtyři přibližně stejné plátky a jemně naklepeme. Posolíme, opepříme, na každou porci položíme plátek šunky a obložíme ji osmaženými masáky. Plátky masa zabalíme a vytvoříme závitky, zpevníme je párátky a vložíme do pekáče, ve kterém jsme rozehřáli máslo a jemně posypeme tymiánem. Na pánvi, na které jsme smažili hlavy masáků zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na malé kousky nakrájené nohy masáka a krátce osmažíme. Když se voda, kterou houby během smažení pustily, téměř odpaří, zalijeme směs pivem, krátce prohřejeme a přidáme do pekáče k masu. Pečeme do úplného změknutí. Během pečení závitky obracíme a můžeme ještě podlévat pivem. Vhodnou přílohou je vařený květák, brokolice nebo různě upravené brambory.

 

 

PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY!

Vložit recept ZDE.