Dobrehouby.cz
E-shop na sušené houby, lanýže a potravinové doplňky z hub.

                                   Recepty ze Žampionu hnědého

 

                          Hnědé žampióny na francouzský způsob

500 g plodnic hnědého žampiónu, 3 malé šalotky, 1 stroužek česneku, 30 g másla, 2 lžíce oleje, 250 ml bílého vína, černý pepř, sůl, kari, cukr, 2 - 3 lžíce zakysané smetany, petrželka

Houby očistíme a nakrájíme na malé kousky. Šalotky a česnek oloupeme a nasekáme najemno a podusíme na másle s olejem. Po 2 minutách přidáme houby a vše dusíme dalších 4 - 5 minut... Potom houby zalijeme bílým vínem. Všechno dochutíme mletým pepřem, špetkou cukru, kari a osolíme. To pak vše společně vaříme dalších 12 minut. Krátce před podáváním vmícháme zakysanou smetanu. Na talíři pokrm zdobíme nasekanou petrželkou. Podáváme s bílým chlebem nebo vekou.

 

                                                    Plněné vepřové kotlety

200 g hnědých žampiónů, 1 šalotka, 4 kusy silnějších vepřových kotlet, 80 g bílého chleba, 60 g másla, 1 žloutek, 100 ml bílého vína, 200 ml masového bujónu, 2 lžičky majoránky, 6 lžic oleje, sůl, pepř.

Houby očistíme a nakrájíme na jemné kostičky. Šalotku a bílý chléb také nadrobno nakrájíme. Kostky bílého chleba opečeme na oleji a necháme je odkapat. Šalotku smažíme na zbývajícím tuku, dokud nezesklovatí, přidáme houby a několik minut je společně s cibulkou dusíme. Osmažené kostky chleba a houbovou směs s cibulkou smícháme, společně a přidáme žloutek a okořeníme majoránkou, solí a pepřem. V kotletách vyřízneme kapsy a uvnitř je osolíme a opepříme. Kapsy pak vyplníme houbovou směsí a uzavřeme je párátky. Naplněné kotlety opečeme na pánvi na obou stranách. Potom je zalijeme vínem a masovým bujónem a 5 minut dusíme. Šťávu ochutíme solí, pepřem, a majoránkou. K plněným kotletám se hodí brambory, knedlíky a čerstvý zeleninový salát.

 

                                             Pomazánka z nivy

200 g nivy, 250 g hnědých žampionů, 4 - 6 ks nakládaných okurek, 1 větší cibule, 2 lžíce majonézy nebo tatarské omáčky, sůl, lžíce oleje.

Nastrouhané žampiony a vydusíme je na oleji. Nivu rozmačkáme a smícháme s jemně nakrájenou cibulí, na jemno nakrájenými okurkami a se zchladlými podušenými žampiony. Podle potřeby osolíme a vše spojíme se 2 lžícemi majonézy nebo tatarské omáčky.

 

                 Smažené houby se studenou koprovou omáčkou

250 g drobných plodnic hnědého žampionu, 100 g strouhanky, 30 g nastrouhaného čedaru, 1 lžička mleté papriky, 2 vejce, sůl.

Omáčka: 4 zralá rajčata, 125 g zakysané smetany, 100 g bílého jogurtu, 1 svazek čerstvě nasekaného kopru, 1 stroužek česneku, sůl, černý pepř, vegeta.

Houby očistíme a zkrátíme dlouhé třeně. Do strouhanky přidáme papriku a nastrouhaný sýr. Vejce rozšleháme a osolíme. Houby obalujeme v našlehaném vejci a v ochucené strouhance. Obalené houhy položíme na plech vyložený papírem a pečeme asi 15 minut při 190 °C dozlatova.

Rajčata spaříme ve vřelé vodě, oloupeme slupku a dužinu nasekáme na malé kostičky. Zakysanou smetanu promícháme s jogurtem a koprem, přidáme lisovaný česnek, dochutíme vegetou, solí a pepřem a vmícháme rajčata. Omáčku podáváme k pečeným houbám. 

 

                                   Italská crostata se žampiony

300g mouky, 200 g másla, černý pepř, sůl, 500 g hnědých žampionů, 3 cibule, 6 lžic suchého bílého vína, 1 svazek zelené petrželky, 150 ml sladké smetany, mouka na pomoučnění válu a pečící formy, papír na pečení.

Těsto na crostatu, koláč z křehkého těsta, připravíme tak že z mouky, 15 g másla nakrájeného na kousky, pepře, soli, popř. 1 lžíce vody, vypracujeme vláčné těsto. Z těsta vytvarujeme kouli, kterou dáme vychladit.

Mezitím důkladně očistíme houby a nakrájíme je na silnější plátky, cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. V pánvi rozehřejeme máslo a cibuli dusíme, dokud nezesklovatí. Přidáme pokrájené houby a dusíme, dokud se neodpaří vydušená tekutina z hub. Přidáme víno, vše dochutíme solí a pepřem a povaříme asi 10 minut. Petrželku omyjeme, oušíme, nasekáme a přidáme k houbám společně se smetanou. Směs necháme vychladnout.

Troubu předehřejeme na 175 °C. Pečící formu vyložíme papírem na pečení. Těsto znovu pořádně vyválíme a prohněteme na pomoučněném vále a vytvarujeme do velikosti formy. Placku z těsta vložíme do formy, okraj vytlačíme kolem okrajů formy a těsto na několika místech propícháme vidličkou. Vychladlou houbovou směs rozprostřeme na těsto. Crostatu dáme do předehřáté trouby a při 175 °C pečeme asi 35 - 40 minut.

 

Další příprava stejná jako u Žampionu bílého.

Recepty ZDE.

 

 

PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY!

Vložit recept ZDE.