Dobrehouby.cz
E-shop na sušené houby, lanýže a potravinové doplňky z hub.

                              Recepty z Lošáka zprohýbaného

 

                                      Lošáková bramboračka

400 g lošáků, 200 g brambor, 1 cibule, 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 50 g hladké mouky, 50 g másla, 2 stroužky česneku, 2 lžíce sádla, 1 litr vody, Kostaka masoxu, sůl, mletý pepř, mletý kmín, majoránka, mletá sladká paprika.

Cibuli nakrájíme nadrobno a na sádle ji orestujeme dozlatova. Přidáme na kostičky nakrájenou zeleninu, lžičku mleté papriky, na plátky nakrájené lošáky, promícháme, zalijeme vodou a přidáme na kostičky nakrájené brambory a kostku masoxu. Z másla a mouky uděláme jíšku, kterou vmícháme do polévky, když jsou brambory měkké. Potom přidáme prolisovaný česnek, půl kávové lžičky majoránky a podle chuti osolíme, okmínujeme, opepříme a ještě 10 až 15 minut povaříme. Při podávání můžeme polévku zdobit čerstvou sekanou petrželovou natí.

 

                                       Lošákový guláš na víně

400 g lošáků, 400 g vepřového masa (bůčku), 250 ml vývaru z masoxu, 100 ml červeného vína, 50 g hladké mouky, 4 cibule, 2 lžíce sádla, sůl, mletý pepř dle chuti.

Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka a zpěníme ji na rozehřátém sádle. Přidáme očištěné a na kostky nakrájené maso a zprudka opečeme. Osolíme, opepříme a vydusíme do šťávy. Podlijeme vývarem a vínem a dusíme ještě asi 1hodinu. Po 40 minutách přidáme očištěné a na větší kousky nakrájené houby. Nakonec vmícháme mouku, kterou jsme rozšlehali v trošce vody a ještě trochu povaříme.

 

                                           Lošákové knedlíky

300 g lošáků jeleních, 6 housek, 3 vejce, 250 g mléka, 50 g másla, 1 cibule, hladká mouka do těsta, voda na podlití, sůl, mletý pepř dle chuti, voda na uvaření knedlíků.

Housky nakrájíme na kostičky a pár minut je na plechu pečeme ve vyhřáté troubě dozlatova. Opečené je vsypeme do mísy a zalijeme mlékem, ve kterém jsme rozšlehali vejce. Na pánvi s rozehřátým máslem zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme očištěné, na menší kousky nakrájené lošáky, osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Během dušení můžeme podlévat vodou. Udušené houby přidáme k housce, promícháme a necháme dokonale vystydnout. Asi po hodině vyklopíme hmotu na vál, hněteme a přidáme tolik hladké mouky, aby vzniklo těsto. Z něj pak vytvarujeme knedlíky, které vaříme v mírném ohni asi 20 minut. Knedlíky jsou vhodnou přílohou k různým druhům pečeného masa, např. ke zvěřině.

 

                                 Lošákové ragů s kuřecím masem

250 g lošáků, 600 g kuřecího masa, 200 g sterilované kukuřice, 200 g sterilovaného hrášku, 250 ml sladké smetany, 50 g másla, 1 lžíce hladké mouky, sůl, mletý pepř dle chuti.

Na másle krátce osmažíme očištěné a na plátky nakrájené houby. Přidáme na kostky nakrájené kuřecí maso, opepříme, osolíme a opečeme. Přidáme smetanu a povaříme asi 10 minut. Pak přidáme hrášek a kukuřice, přivedeme k varu a zahustíme moukou rozkvedlanou v trošce vody. Vše povaříme ještě dalších 10 minut. Ragů můžeme ještě dochutit pepřem a solí.

 

                                             Kuře na lošácích

200 g lošáků, 1 kuře, 2 cibule, 100 g anglické slaniny, 250 ml červeného vína, 250 g kuřecího bujonu, 50 ml koňaku, 2 lžíce másla, 5 stroužků česneku, 150 g kořenové zeleniny, sůl dle chuti, 1 bobkový list, 5 kuliček nového koření, 5 kuliček pepře.

Na rozehřátém másle osmahneme kuře, které jsme rozdělili na porce. Potom kuře vyjmeme a na vypečené šťávě krátce osmahneme nakrájenou anglickou slaninu, na kolečka nakrájenou cibuli a očištěné, na plátky nakrájené houby. Očištěnou kořenovou zeleninu nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme k houbám. Osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, pepř, na plátky nakrájený česnek, zalijeme vínem a vaříme asi 10 minut bez pokličky. Vrátíme maso, podlijeme bujonem a koňakem a dusíme do úplného změknutí.

 


PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY!

Vložit recept ZDE.