Dobrehouby.cz
E-shop na sušené houby, lanýže a potravinové doplňky z hub.

                       Recepty z Hlívy ústřičné a citronové

                                             

 Video pro inspiraci:  Ryba s omáčkou z hlívy ústřičné

 

                                             Polévka s Hlívou ústřičnou

400 g Hlívy ústřičné, 1 šalotka, 30 g másla, 1 moučná brambora, 1 litr zeleninového vývaru, 125 ml sladké smetany, po 5 snítkách petrželky a kerblíku, sůl, muškátový oříšek. Příprava 20 minut (bez vaření).

Hlívy očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Šalotku oloupeme a nasekáme najemno.

Máslo rozehřejeme na pánvi, přidáme šalotku a necháme je zesklovatět. Přidáme houby a vše za stálého míchání osmažíme na mírném plameni 10 minut. Bramboru oloupeme a nastrouháme najemno.

Brambory s vývarem přidáme k houbám a polévku vaříme asi 5 minut. Přilijeme smetanu a dalších 5 minut povaříme.

Bylinky mezitím omyjeme, osušíme a nadrobno nasekáme. Polévku dochutíme solí a čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Polévku na talířích zdobíme nasekanými bylinkami.

 

                                    

                              Fazolová polévka s hlívou

500 g hlívy nakrájené na proužky, 500 g zelené fazolky nakrájené na kousky, 1/8 l masového vývaru, 150 g prorostlé slaniny nakrájené na kostičky, 1 velká cibule nakrájená na kostičky, 1 stroužek česneku, několik lístků bazalky, sůl, pepř.

Na rozpuštěném másle osmažíme slaninu, přidáme cibulku a smažíme ji do světle-hněda. Přidáme fazolky, zalijeme vývarem a na mírném plameni vaříme 10 minut. Na pánvi několik minut dusíme hlívu a po 12 minutách ji přidáme k fazolkám. Přidáme česnek, bazalku, sůl, pepř a vaříme společně 5 minut.

 

                                              

                                      Grilovaná hlíva

300 g hlívy, 3 lžíce olivového oleje, 3 stroužky česneku, sůl, pepř.

Celé kloboučky hlívy potřeme olejem, do kterého jsme vmíchali olej utřený se solí. Po 30 minutách můžeme houby grilovat. Během grilování potíráme houby olejem. Do oleje můžeme přidávat i nasekanou petrželku a pepř.

 

                                    

                              Bramborový salát s hlívou

400 g hlívy, vařený brambor, 1 cibule, 1 větší kyselá okurka, Vegeta, 1 jogurt nebo 100 g majolky.

Klobouky hlívy (bez třeňů) nakrájíme a podusíme s Vegetou, přidáme brambor nakrájený na kostičky, jemně nasekanou cibuli, nakrájenou okurku a vše zalijeme jogurtem či majolkou.

 

                                    

                               Hlívový salát se zeleninou

400 g hlívy, 1 rajské jablko, 1 červená zeleninová paprika, salátové koření podle  chuti, petrželová nať, 250 g salátové okurky, 100 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, Vegeta

Klobouky hlívy (bez třeňů) nakrájíme a podusíme. Přidáme nakrájenou cibuli, okurku, kostičky rajčete, papriky, nasekanou petrželovou nať. Podle chuti osolíme a okořeníme a přidáme jogurt s majonézou.

 

                                                      

                                                         Hubník

Hrst sušených hub, 6 rohlíků, 250 ml vody, 4 lžíce krupice, 2 vejce, 500 ml vody nebo mléka, 4 stroužky česneku, 1 větší cibule, 1 lžíce másla, sůl, pepř

Houby na noc namočíme ve vodě. Rohlíky nakrájíme na kostičky a ráno zalijeme s houbami i vodou. Rohlíky by neměly být úplně rozmáčené. Přidáme krupici, vejce, mléko, rozetřený česnek. Na másle zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli a vše smícháme na těsto husté jako na lívance. Nalijeme na vymazaný plech. Z dávky jsou 2 plechy. Pečeme v troubě 15 - 20 minut.

 

                                        

                                          Hlíva s kyselou smetanou

500 g hlívy, 125 g anglické slaniny, 2 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1/8 l zakysané smetany, drcený kmín, majoránka, sekaná petrželka, pepř, sůl.

Slaninu na krájenou na větší kostičky rozpustíme v pánvi, na kolečka nakrájenou cibuli na slanině pražíme, dokud nezesklovatí. Přidáme hlívu, kmín, majoránku, petrželku, sůl, pepř a společně dusíme 10 - 15 minut. Přidáme smetanu, ve které jsme rozmíchali mouku, a necháme přejít varem.

 

                                       

                                         Hlívová paštika (pomazánka)

200 g hlívy, 60 g šunky, 2 šalotky, svazek petrželky, 30 g másla, citrónová šťáva, 3 lžíce silného masového vývaru, 2 žloutky, 1 lžíce hladké mouky, 3 lžíce bílého vína.

Hlívu na másle podusíme na cibuli spolu s jemně nakrájenou šunkou a nasekanou petrželkou. Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, zalijeme masovým vývarem, vaříme společně 3 minuty a odstavíme z plamene. Do zchladlé směsi přidáme žloutky, mouku a sůl a vše zalijeme vínem. Potom vaříme na mírném plameni, dokud směs nezhoustne.

                                  

                                            Salsa di agarico ostreato

300 g plodnic hlívy, 2 cibule jemně nakrájené, 4 lžíce oleje, 1 lžička papriky sladké, 1 hrnek masového vývaru, 1 kelímek jogurtu, sůl

Cibulku smažíme na oleji, dokud nezesklovatí, a přidáme nakrájenou hlívu, sůl a papriku. Potom přidáme vývar a pod pokličkou vaříme 30 minut. Poté sejmeme pokličku a omáčku zavaříme. Nakonec přidáme jogurt a omáčku ještě chvilku povaříme.

                                   

                              Hlíva v pivním těstíčku

500 g hlívy, 3 lžičky hladké mouky, 1 vejce, 1 malá sklenice světlého piva, šťáva z 1 citrónu, olej.

Houby očistíme a dáme na ½ hodiny do marinády, připravené z 3 lžic oleje a citrónové šťávy. Z mouky, vejce, piva a soli připravíme vláčné a lepkavé těsto. Houby namáčíme do těsta a takto obalené je po dobu 3 minut smažíme na oleji. Jednotlivé houby pak vyjímáme z oleje, pokládáme je na savý ubrousek, abychom je zbavili přebytečného oleje a lehce je osolíme. K houbám skvěle chutná omáčka (dipp) z bylinkového tvarohu nebo majonéza ochucená česnekem.

 

                             Smaženky z Hlívy ústřičné

500 g očištěných čerstvých hlív bez třeňů, ½  litru zeleninového vývaru, popřípadě vývaru připraveného z kostky masoxu, 2 žemle, ¼  litru mléka, 20 g másla, 1 cibule, 1 vejce, 2 stroužky česneku, trocha majoránky a mletého pepře, strouhanka podle potřeby. Mouka, vejce, strouhanka na obalení a olej na smažení.

Plodnice vložíme do vývaru a 10 minut je povaříme a scedíme. Nakrájené žemle namočíme do mléka. Na másle osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli do světle žluta. Povařené houby a vymačkané žemle pomeleme na strojku, dáme do misky, přidáme osmaženou cibuli, česnek utřený se solí, majoránku, pepř, dobře promícháme a je-li zapotřebí, směs zahustíme strouhankou. Z hmoty vytvoříme placičky, které obalíme v trojobalu a na oleji dozlatova vysmažíme.

                       

                 Marinovaná Hlíva ústřičná se zeleným pepřem

500 g hlívy ústřičné, 100 ml olivového oleje, sůl, 20 g nakládaného zeleného pepře, 500 ml červeného vinného octa, 2 stroužky česneku, 6 snítek tymiánu

Hlívy očistíme a pokud možno nemyjeme. Větší houby rozpůlíme. Asi 2/3 olivového oleje rozehřejeme na 1600C a hlívy na něm smažíme asi 4 - 5 minut.

Osmažené houby vyjmeme a necháme okapat na papírovém ubrousku. Okapané houby osolíme a naskládáme do ploché misky. Zrnka zeleného pepře zalijeme horkou vodou, máčíme asi 1 minutu, potom je necháme okapat a nakonec je rozmačkáme vidličkou. Rozmačkaný pepř smícháme s octem a zbývajícím olivovým olejem.

Česnek oloupeme a nasekáme najemno. Tymián omyjeme a osušíme, otrháme lístky a asi 1 lžičku dáme stranou. Tymián vmícháme společně s česnekem do pepřové marinády.

Hotovou marinádou pokapeme ještě teplé hlívy a pokrm dáme na nejméně 6 hodin odležet do chladničky. Potom hlívy rozložíme na talíře a ozdobíme je zbývajícími lístky tymiánu. Marinované hlívy se podávají při pokojové teplotě. Skvěle chutnají s čerstvou křupavou bagetou.

                          

                    Ragů z Hlívy ústřičné s hovězím steakem

3 cibule, 250 g hlívy ústřičné nebo Shii-take, 50 g másla, 4 silné steaky, 2 lžíce oleje, 40 ml whisky, 2 lžičky hladké mouky, 125 ml kuřecího vývaru, sůl, pepř

Oloupanou cibuli nakrájíme na kolečka. Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky.

V pánvi rozehřejeme máslo a osmažíme na něm cibuli. Přidáme houby a smažíme je asi 5 minut dozlatova.

Steaky omyjeme, osušíme a osmažíme v rozpáleném oleji asi 3 minuty z každé strany. Potom steaky přidáme k houbové směsi a všechno důkladně  promícháme. Přilijeme whisky, steaky vyjmeme, osolíme, opepříme a dáme na teplé místo.

Na pánvi lehce opražíme mouku a pomalu do ni přilijeme vývar. Omáčku ochutíme solí a pepřem a chvíli ji vaříme... Steaky dáme na talíř a přelijeme omáčkou. Vhodnou přílohou jsou bramborové krokety.

                                   

                           Houbové knedlíčky s hlívou

250 g nakrájených plodnic hlívy, 200 g mletého vepřového masa, 1 malá cibule, 50 g strouhanky, vejce, ¼  l zakysané smetany, 1 bílek, 1 vejce, 1 lžičku kaparů; citrónová šťáva, ½ lžičky cukru, 30 g másla, ¾ litru masového vývaru, sůl, pepř.

Houby spolu s nakrájenou cibulí společně podusíme, dokud se šťáva neodpaří... Zchladlé houby umeleme na masovém mlýnku. Houbovou směs smícháme s mletým masem, strouhankou, vejcem a kořením a ze směsi tvarujeme malé knedlíčky. Knedlíčky povaříme v masovém vývaru na mírném plameni 30 minut. Uvařené knedlíčky dáme na teplé místo.

Mouku vmícháme do zakysané smetany, kterou nalijeme do vývaru. Vývar ochutíme solí, pepřem, cukrem, citrónovou šťávou. Odstavíme z vařiče a přidáme žloutek. Takto upravený vývar nalijeme na knedlíčky.

 

 

PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY !

Vložit recept ZDE.