Dobrehouby.cz
E-shop na sušené houby, lanýže a potravinové doplňky z hub.

                                    Recepty z Žampionu mandlového

 

 Video pro inspiraci: Žampionová omáčka po Turecku

                  

                    Zeleninová polévka s Žampiónem mandlovým

½ l zeleninového vývaru, 2 malé karotky, 1 hrnek rozebraných růžiček květáku, ½ hrnku nasekaných zelených fazolek, ½ hrnku papriky nasekané na kostičky, 250 g čerstvých plodnic nebo 6 malých sušených plodniček Žampiónu mandlového, 10 lístků potočnice, 20 g čedaru nebo parmazánu, sůl, pepř.

Vývar přiveďte do varu, přidejte zeleninu a tu vařte 8 - 10 minut, dokud není zelenina vařená a přitom pevná. Ochuťte solí a pepřem. Servírujte na horké talíře a zasypte trochou sýra. Ihned podávejte.

   

   Mořský okoun s omáčkou připravenou z Žampiónu mandlového

1 lžíce olivového oleje, 500 g mořského okouna nakrájeného na kostičky,  ½  hnečku oloupaných rajčat nakrájených na kostičky, 2 nastrouhané stroužky česneku, 1 šálek vývaru z prášku ze sušených žampiónů, ¼ hrnečku sekaných kaparů, 1 lžíce sekané koriandrové nati.

Všechny složky s výjimkou ryby dáme do jednoho kastrolu a pod pokličkou vaříme 8 - 10 minut na plném ohni. Přidáme kostičky ryby. Na plném ohni vaříme dalších 4 - 5 minut. Kapary můžeme nahradit olivami nebo kyselou okurkou. Okouna může nahradit mražené filé z mořských ryb.

             

              Přírodní salátová zálivka s Žampiónem mandlovým

1 velký rozmačkaný stroužek česneku, šťáva ze 3 citrónů, 1 lžička mořské soli, listy ze svazku máty, 1 cibule jemně nasekaná, 2 lžičky panenského olivového oleje, 1 lžička panenského zázvorového oleje, 1 lžíce prášku ze sušeného Žampiónu mandlového

Všechny příměsi společně promícháme a necháme uležet 30 minut. Podáváme v dřevěné nebo keramické nádobě.

                            

                           Rýže s Žampiónem mandlovým

1 hrneček rýže, 1 lžíce tuku, 1 kostka masového vývaru rozpuštěného v trošce vody, 6 lžic nastrouhaného parmazánu,  100 g čerstvých žampiónů nebo 15 g  sušeného Žampiónu mandlového, 2 lžičky nasekané petrželové nati, 1 lžíce škrobu, 1 sklenice mléka, 2 žloutky, 1 plechovka tučné sladké smetany.

Rýži propereme a opražíme na pánvi na tuku. Potom přilijeme vývar. Vaříme na mírném ohni pod pokličkou. Na pánvi smícháme máslo, žampióny, petrželku a nastrouhaný sýr. Jemně mícháme. Odděleně v trošce mléka rozpustíme škrob, přidáme žloutky a nakonec zbytek mléka. Zahříváme do zhoustnutí. Nakonec přidáme smetanu. Před podáváním smícháme omáčku s rýží.

 

 

PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY!

 Vložit recept ZDE.