Dobrehouby.cz
E-shop na sušené houby, lanýže a potravinové doplňky z hub.

                       Recepty z Límcovky vrásčitoprstenné

                      

                      Švédská houbová omáčka s límcovkou

250 g plodnic límcovky, 50 g celeru, 2 mrkve, 1 petržel, 4 lžíce nakrájené šunky, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, ¼ litru masového bujónu, 1 sklenička Madeiry, citrónová šťáva, špetka cukru, sůl a pepř.

Plodnice límcovky očistíme a nakrájíme na jemné plátky. Mouku osmažíme zlehka na másle a zalijeme vínem a vymícháme do hladka spolu s masovým bujónem. Kořeny mrkve, petržele a celeru jemně nakrájíme a podusíme spolu s šunkou. Nakonec k zeleninovému základu přidáme nakrájené houby a po dobu 25 minut vaříme. Omáčku propasírujeme přes síto a pak k nim přidáme madeiru. Dochutíme citrónovou šťávou, cukrem, solí a pepřem.

                                      

                                       Řízky z límcovky

500 g límcovky, 1 cibule, 40 g anglické slaniny, 20 g hladké mouky, 25 g másla, ¼ litru mléka, 1/8 litru masového bujónu, 100 g ementálského sýra, 3 lžíce parmazánu, 1 vejce, strouhanka, olej, sůl, pepř.

Plodnice límcovky očistíme a jemně nakrájíme. Cibuli a slaninu nakrájíme na drobné kostičky. Na rozpuštěné slanině podusíme cibuli, dokud nezesklovatí. Přidáme trochu másla a žampióny na mírném plameni 30 minut dusíme. Mezitím v kastrolu rozpustíme máslo, přidáme mouku a připravíme jíšku do zlatova. Do ní šlehačem do hladka vpravíme mléko a bujón a za stálého míchání přivedeme omáčku k varu. Vaříme 10 minut a nakonec dochutíme solí a pepřem. Když je omáčka hotová, dáme připravené houby do misky a zalijeme ji bešamelovou omáčkou. Do misky přidáme na malé kostičky nakrájený ementálský sýr. Parmazán smícháme s vejcem, směs pak osolíme a opepříme a pro zhoustnutí přidáme strouhanku... Z těsta pak vytvarujeme plátky řízků, obalíme je ve vejci a strouhance a krátce do zlatova usmažíme z obou stran.

 

                                 Límcovky v pivním těstíčku

750 g klobouků límcovek, hladká mouka, 3 vejce, mléko, olej, sůl, 30 ml světlého piva, mletý pepř, 2 lžíce škrobové moučky.

Z mouky, škrobové moučky, vejce a piva vypracujeme hladké těsto. Houby nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme a lehce poprášíme moukou do lupenů. Obalíme v pivním těstě a osmažíme dozlatova. Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.

 

                                        Játra s límcovkami

200 g límcovek, 400 g telecích jater, 60 g slaniny, 30 g másla, 15 g mouky, 10 ml madeiry, 100 g vývaru, pepř, sůl.

Telecí játra odblaníme, obložíme plátky slaniny a několika proužky límcovek, rychle opečeme. Nesolíme. Zaprášíme moukou, přidáme zbytek jemně pokrájených podušených plodnic, zalijeme vývarem s vínem. Chvíli dusíme a dochutíme solí a pepřem. Podáváme s rýží.

 

                                    Roštěnky s límcovkami

250 g límcovek, 500 g hovězího, vepřového nebo skopového masa, 100 g oleje nebo sádla, 2 střední cibule, 50 g rýže, česnek, 3 čerstvá rajčata nebo 2 lžíce rajského protlaku, kopr nebo petrželka, sůl.

Nakrájené roštěnky lehce naklepeme, osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Na tuku zpěníme jemně posekanou cibulku a vložíme na ni roštěnky. Rychle je opečeme po obou stranách a přidáme drobně nakrájené límcovky podušené na másle a opepřené. Podlijeme podle potřeby horkou vodou, přikryjeme pokličkou a dusíme. Osolíme a šťávu dochutíme citronovou kůrou a petrželkou. Necedíme. Jako příloha je vhodná rýže.

 

                         Smaženky z límcovek, masa a rajčat

300 g límcovek, 150 g hovězího masa, 150 g vepřového masa, 2 žemle, 1/8 l mléka, 2 vejce, 10 g másla, 1 malá cibule, 10 malých tvrdých rajčat, 2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce strouhané housky, olej na smažení , pepř, majoránka, zelená petrželka, sůl.

Dobře očištěné límcovky pokrájíme na větší kousky a podusíme ve vlastní šťávě. Vychladlé houby jemně umeleme společně s masem a v mléce namočenými vymačkanými žemlemi. Přidáme vejce, koření s drobně pokrájenou a na másle osmaženou cibulkou. Směs osolíme a dobře promícháme. Rajčata po oprání osušíme, propícháme, mírně osolíme a obalíme připravenou směsí. Vzniklé koule obalíme v mouce, ušlehaném vejci a ve strouhané housce. Při smažení  na rozpáleném oleji obracíme smaženky tak, aby byly osmaženy ze všech stran. Podáváme s brambory s máslem nebo bramborovou kaší. Nezapomeneme na čerstvou zeleninu.

 

                                   Ovocný salát s límcovkou

250 g pečeného vepřového masa, dušená límcovka, malý svazek chřestu, olivový olej, 2 jablka, plátek ananasu, máslo, ocet, mletý bílý pepř, sůl.

Límcovky pokrájíme na plátky a podusíme na části másla, Necháme vychladnout. Maso nakrájíme na kostičky a smícháme s houbami; přidáme na kostky nakrájený ananas i jablka. Chřest příčně pokrájíme na kousky. Dobře promícháme. Zalijeme marinádou z vody, octa, oleje a pepře. Ozdobíme kousky ananasu.

 

 

PODĚLTE SE S NÁMI O VAŠE OSVĚDČENÉ RECEPTY!

Vložit recept ZDE .